piątek, 4 stycznia 2013

Szaszłyki drobiowe z papryką i cukinią

Szaszłyki drobiowe z papryką i cukinią
1 szaszłyk - 200 kcal; przepis na 4 szaszłyki
  • filet z kurczaka bez skóry 400g na wagę lub ~2 średnie filety
  • papryka czerwona 250g sztuka duża
  • cukinia 300g sztuka mała
  • cebula 150g sztuka średnia
  • jogurt naturalny 150g mały kubeczek
  • czosnek 10g 2 średnie ząbki
  • oliwa z oliwek 15ml pełna łyżka
  • curry 1/2 łyżeczki
  • chilli 1/4 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • przyprawy do grillowania
  • (patyczki do szaszłyków)

Mięso pokroić w dużą kostkę i wymieszać z marynatą przygotowaną z jogurtu naturalnego, oliwy, posiekanego czosnku, chilli i curry. Paprykę pokroić w dużą kostkę a cukinię i cebulę w plasterki. Warzywa nadziewać na patyczki na przemian z kurczakiem. Doprawić solą i pieprzem lub mieszanką ziół do grillowania - bez wzmacniaczy smaku i zapachu.

Na blaszkę do pieczenia wyłożyć folię aluminiową, ułożyć szaszłyki i przykryć drugą warstwą folii. Piec w piekarniku w 180 stopniach przez około 30 minut. Po 30 minutach zdjąć górną warstwę folii i pozwolić by całość potrawy lekko się zarumieniła.

Szaszłyki drobiowe z warzywami to doskonały zamiennik dla popularnych szaszłyków z kiełbasy i boczku.



Skład przyprawy do grilla: sól kuchenna, czosnek, cukier, cebula, kolendra, czerwona papryka słodka i ostra, majeranek, pieprz czarny, ziele angielskie, rozmaryn, gałka muszkatołowa, kardamon, goździki, liść laurowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz