Sałatka nicejska 280 kcal
- Tuńczyk w sosie własnym np. Rio Mare 56g mała puszka
- Oliwki marynowane 15g 5-6 sztuk
- Fasola szparagowa 50g 1/2 szklanki
- Pomidor 150g 1 średni lub 4-6 koktajlowych
- Jajo 60g sztuka
- Papryka czerwona 100g 1/2 średniej
- Nasiona słonecznika 5g
- Oliwa z oliwek 3g
Jajo ugotować na
półtwardo, wystudzić i pokroić na ćwiartki. Paprykę pokroić na długie
słupki a oliwki w plasterki lub połówki. Pomidora pokroić w kostkę.
Fasolkę szparagową mrożoną ugotować w kilka minut na parze lub w bardzo
małej ilości wody na półtwardo. Można też użyć fasolki konserwowej a w
sezonie zamienić na świeżą. Wszystkie składniki wymieszać, polać
odrobiną oliwy z oliwek i posypać uprażonymi na suchej patelni nasionami
słonecznika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz