piątek, 4 stycznia 2013

Sałatka nicejska

Sałatka nicejska 280 kcal
  • Tuńczyk w sosie własnym np. Rio Mare 56g mała puszka
  • Oliwki marynowane 15g 5-6 sztuk
  • Fasola szparagowa 50g 1/2 szklanki
  • Pomidor 150g 1 średni lub 4-6 koktajlowych
  • Jajo 60g sztuka
  • Papryka czerwona 100g 1/2 średniej
  • Nasiona słonecznika 5g
  • Oliwa z oliwek 3g
Jajo ugotować na półtwardo, wystudzić i pokroić na ćwiartki. Paprykę pokroić na długie słupki a oliwki w plasterki lub połówki. Pomidora pokroić w kostkę. Fasolkę szparagową mrożoną ugotować w kilka minut na parze lub w bardzo małej ilości wody na półtwardo. Można też użyć fasolki konserwowej a w sezonie zamienić na świeżą. Wszystkie składniki wymieszać, polać odrobiną oliwy z oliwek i posypać uprażonymi na suchej patelni nasionami słonecznika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz