sobota, 5 stycznia 2013

Młode ziemniaki, jajo sadzone i mizeria z jogurtem naturalnym

Młode ziemniaki, jajo sadzone i mizeria z jogurtem naturalnym 270 kcal
  • młode ziemniaki 200g 2 małe wielkości owocu kiwi
  • jajo kurze 60g sztuka
  • ogórek gruntowy bez skórki 120g 3 średnie sztuki
  • jogurt naturalny 50g 2 łyżki
  • koperek 4g łyżeczka
  • szczypta soli, cukru i pieprzu do smaku
Młode ziemniaki najlepiej ugotować na parze. Skórki nie trzeba obierać, wystarczy mocno wyszorować ziemniaki lub ugotować w mundurkach i skórkę usunąć przed podaniem. Jeśli gotujemy ziemniaki tradycyjnie w wodzie należy pamiętać by je gotować wrzucając do gorącej wody. Woda powinna sięgać troszkę ponad poziom ziemniaków a sól dodajemy pod koniec gotowania w małej ilości.
Jajo smażymy na małej, teflonowej patelni bez użycia tłuszczu lub na patelni wysmarowanej odrobiną oleju rzepakowego. Można użyć wacika zrobionego z gazy lub ręcznika papierowego. Im mniej tłuszczu tym zdrowsze będzie nasze danie. Jajo smażymy na małym ogniu tak by białko się ścięło a żółtko było płynne.
Mizeria: ogórki pokroić w plasterki, dodać jogurt naturalny i koperek. Doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz