sobota, 5 stycznia 2013

Kaszka manna z jagodami

Kaszka manna z jagodami 220 kcal
  • mleko 1,5% 250 ml szklanka
  • kasza manna 15g czubata łyżka
  • czarne jagody 65g 1/2 szklanki
  • cukier 5g łyżeczka
W małym garnku z grubym dnem zagotować szklankę mleka i wsypać kaszę manną. Cały czas mieszając gotować około 3-5 minut na małym ogniu. Pozostawić do przestudzenia.

Na patelni teflonowej lub w małym rondelku rozgrzać łyżeczkę wody i łyżeczkę cukru. Jak tylko pojawią się pierwsze bąbelki wrzucić oczyszczone i umyte jagody. Gotować około minuty.

Kaszę przełożyć do pucharka i polać jagodowym sosem. Udekorować listkami świeżej mięty lub melisy.

Deser na ciepło jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz