piątek, 4 stycznia 2013

Filet z kurczaka po chińsku z ryżem pełnoziarnistym

Filet z kurczaka po chińsku z ryżem pełnoziarnistym
- porcja 300 kcal, przepis na 4 porcje
  • filet z kurczaka bez skóry 500g ~2 piersi razem z polędwiczkami
  • marchewka 150g 3 średnie sztuki
  • korzeń pietruszki 100g średnia sztuka
  • seler 50g średni plaster
  • por, biała część 50g kawałek długości około 10 cm
  • papryka czerwona 250g duża sztuka lub mieszanka papryki czerwonej, żółtej, zielonej i pomarańczowej do 250g
  • czosnek 10g 2 średnie ząbki
  • kapusta pekińska 100g ~3 duże liście
  • sos sojowy 40 ml (2 łyżki do marynaty i łyżka do duszenia warzyw)
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 10 ml łyżka
  • pieprz
  • chilli, curry lub mieszanka przypraw chińskich 5 smaków*
  • opcjonalnie
  • kilka grzybków mun* - wcześniej namoczonych
  • pędy bambusa - marynowane ze słoiczka
  • ryż pełnoziarnisty lub dziki 120g, porcja to 30g 2 pełne łyżki - masa sucha produktu


Filety z kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić pieprzem, chili, curry (lub mieszanką 5 smaków), dodać drobno pokrojony czosnek, olej i sos sojowy. Pozostawić w lodówce na kilka godzin a najlepiej na noc. Usmażyć mięso bez oleju (olej jest w składzie marynaty) razem z pokrojonym czosnkiem na złoty kolor i przełożyć do miski - przykryć by mięso zachowało temperaturę.
Paprykę, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w cienkie paski. Pora pokroić w plasterki. Warzywa wrzucić na patelnię i poddusić do miękkości podlewając w razie konieczności wodą i sosem sojowym. Dodać grzybki mun, pędy bambusa i usmażone mięso. Całość jeszcze chwilę podsmażyć i na samym końcu dodać poszatkowaną kapustę pekińską. Kapusta bardzo szybko się gotuje więc można ją dodać tuż przed podaniem.
Podawać z gotowanym na półtwardo ryżem pełnoziarnistym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz