Filet z kurczaka po chińsku z ryżem pełnoziarnistym
- porcja 300 kcal, przepis na 4 porcje
- porcja 300 kcal, przepis na 4 porcje
- filet z kurczaka bez skóry 500g ~2 piersi razem z polędwiczkami
- marchewka 150g 3 średnie sztuki
- korzeń pietruszki 100g średnia sztuka
- seler 50g średni plaster
- por, biała część 50g kawałek długości około 10 cm
- papryka czerwona 250g duża sztuka lub mieszanka papryki czerwonej, żółtej, zielonej i pomarańczowej do 250g
- czosnek 10g 2 średnie ząbki
- kapusta pekińska 100g ~3 duże liście
- sos sojowy 40 ml (2 łyżki do marynaty i łyżka do duszenia warzyw)
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 10 ml łyżka
- pieprz
- chilli, curry lub mieszanka przypraw chińskich 5 smaków*
- opcjonalnie
- kilka grzybków mun* - wcześniej namoczonych
- pędy bambusa - marynowane ze słoiczka
- ryż pełnoziarnisty lub dziki 120g, porcja to 30g 2 pełne łyżki - masa sucha produktu
Paprykę, marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w cienkie paski. Pora pokroić w plasterki. Warzywa wrzucić na patelnię i poddusić do miękkości podlewając w razie konieczności wodą i sosem sojowym. Dodać grzybki mun, pędy bambusa i usmażone mięso. Całość jeszcze chwilę podsmażyć i na samym końcu dodać poszatkowaną kapustę pekińską. Kapusta bardzo szybko się gotuje więc można ją dodać tuż przed podaniem.
Podawać z gotowanym na półtwardo ryżem pełnoziarnistym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz