piątek, 4 stycznia 2013

Czekolada z orzechami pistacjowymi i laskowymi


Czekolada z orzechami pistacjowymi i laskowymi - "kostka" 70 kcal
  • czekolada gorzka, zawartość kakao 70% 100g tabliczka
  • orzechy pistacjowe 20g 2łyżki orzechów bez łupinek
  • orzechy laskowe 15g łyżka orzechów bez łupinek
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej* a orzechy posiekać. Na pergaminie lub folii aluminiowej rozlać roztopioną czekoladę i wygładzić nadając kształt prostokąta - ułatwi to dzielenie czekolady na kostki. Czekoladę posypać rozdrobnionymi orzechami i wstawić do lodówki do chwili zastygnięcia czekolady.

Całość podzielić na 10 kosteczek. Jedna kosteczka to 70 kcal.
* Kąpiel wodna polega na włożeniu mniejszego garnka z produktem (w tym przypadku czekoladą) do większego naczynia z gotującą się wodą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz