Kasza jaglana z gruszką, białym serem i żurawiną 340 kcal
- kasza jaglana 40g 3 pełne łyżki - masa sucha
- gruszka 180g sztuka średnia
- ser twarogowy chudy 50g 2 plastry
- żurawina suszona 12g pełna łyżka
- masło 3g płaska łyżeczka
- szczypta soli
- cynamon lub mieszanka przypraw do jabłecznika (cynamon, skórka cytrynowa, goździki, imbir)
- starty imbir - na czubek noża - niekoniecznie
- łyżeczka soku z cytryny
Pozostałe cząstki gruszki przełożyć do drugiego garnka i razem z żurawiną poddusić w małej ilości wody (około 3-4 łyżek). Po 10 minutach gotowania kaszy, przełożyć kaszę do garnka z gruszką i żurawiną. Dodać przyprawy, imbir, masło i gotować jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając. Gdy kasza zmięknie, przykryć garnek pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody przez ziarenka kaszy.
Kaszę z owocami przełożyć do miseczki dokładając rozdrobniony ser twarogowy - wymieszany z całością wygląda mniej apetycznie.
Na wierzchu dania ułożyć wcześniej odłożone cząstki gruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz