piątek, 4 stycznia 2013

Kasza jaglana z jabłkiem i suszonymi morelami

Kasza jaglana z jabłkiem i suszonymi morelami 320 kcal
  • kasza jaglana 40g 3 pełne łyżki - masa sucha
  • jabłko 200g sztuka średnia
  • morele suszone 20g 5 średnich
  • masło 3g płaska łyżeczka
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu i imbiru
* zamiast cynamonu i imbiru można użyć gotowej mieszanki przypraw do jabłecznika; skład: cynamon, skórka cytrynowa, goździki, imbir * dodatek cukru nie jest potrzebny ponieważ jabłka i suszone morele są wystarczająco słodkie
Kaszę wysypać na sitko, przepłukać zimną wodą i wrzucić do małej ilości gotującej się wody. Dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu około 10 minut. Jabłko pokroić w kostkę, przełożyć do drugiego garnka i razem z morelami poddusić w małej ilości wody (około 3-4 łyżek). Po 10 minutach gotowania kaszy, przełożyć kaszę do garnka z jabłkami i morelami. Dodać przyprawy, masło i gotować jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając. Gdy kasza zmięknie, przykryć garnek pokrywką i pozostawić do całkowitego wchłonięcia wody przez ziarenka kaszy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz