Kasza jaglana z jabłkiem i suszonymi morelami 320 kcal
- kasza jaglana 40g 3 pełne łyżki - masa sucha
- jabłko 200g sztuka średnia
- morele suszone 20g 5 średnich
- masło 3g płaska łyżeczka
- szczypta soli
- szczypta cynamonu i imbiru
* zamiast cynamonu i imbiru
można użyć gotowej mieszanki przypraw do jabłecznika; skład: cynamon,
skórka cytrynowa, goździki, imbir * dodatek cukru nie jest potrzebny
ponieważ jabłka i suszone morele są wystarczająco słodkie
Kaszę wysypać na
sitko, przepłukać zimną wodą i wrzucić do małej ilości gotującej się
wody. Dodać szczyptę soli i gotować na małym ogniu około 10 minut.
Jabłko pokroić w kostkę, przełożyć do drugiego garnka i razem z morelami
poddusić w małej ilości wody (około 3-4 łyżek). Po 10 minutach
gotowania kaszy, przełożyć kaszę do garnka z jabłkami i morelami. Dodać
przyprawy, masło i gotować jeszcze przez 2 minuty cały czas mieszając.
Gdy kasza zmięknie, przykryć garnek pokrywką i pozostawić do całkowitego
wchłonięcia wody przez ziarenka kaszy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz