Spaghetti bolognese 390 kcal
- makaron pszenny pełnoziarnisty 80g
- pomidory w puszce 240g szklanka pokrojonych z zalewą
- udziec z indyka 60g na wagę
- olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 5ml łyżeczka
- cebula 50g mała sztuka
- mały ząbek czosnku
- oregano, bazylia
- sól, pieprz do smaku
Na patelni
teflonowej z niewielką ilością oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę a
następnie czosnek. Smażymy na małym ogniu tak by cebula i czosnek się
nie przypaliły, ponieważ nabiorą gorzkiego smaku. Do zeszklonej cebuli i
czosnku dokładamy drobiowe mięso mielone i chwilę podsmażamy. Do mięsa
dodajemy pomidory w puszce i całość dusimy do chwili zgęstnienia sosu.
Jeśli sos okaże się za gęsty można dolać kilka łyżek zalewy z pomidorów
by rozrzedzić sos. Doprawiamy świeżymi lub suszonymi ziołami takimi jak
oregano i bazylia lub gotową mieszanką ziół prowansalskich.
Makaron
pełnoziarnisty gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowy
makaron mieszamy z przygotowanym sosem. Dekorujemy listkami świeżej
bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz