piątek, 4 stycznia 2013

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese 390 kcal
  • makaron pszenny pełnoziarnisty 80g
  • pomidory w puszce 240g szklanka pokrojonych z zalewą
  • udziec z indyka 60g na wagę
  • olej rzepakowy lub oliwa z oliwek 5ml łyżeczka
  • cebula 50g mała sztuka
  • mały ząbek czosnku
  • oregano, bazylia
  • sól, pieprz do smaku
Na patelni teflonowej z niewielką ilością oleju podsmażamy drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Smażymy na małym ogniu tak by cebula i czosnek się nie przypaliły, ponieważ nabiorą gorzkiego smaku. Do zeszklonej cebuli i czosnku dokładamy drobiowe mięso mielone i chwilę podsmażamy. Do mięsa dodajemy pomidory w puszce i całość dusimy do chwili zgęstnienia sosu. Jeśli sos okaże się za gęsty można dolać kilka łyżek zalewy z pomidorów by rozrzedzić sos. Doprawiamy świeżymi lub suszonymi ziołami takimi jak oregano i bazylia lub gotową mieszanką ziół prowansalskich.

Makaron pełnoziarnisty gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Gotowy makaron mieszamy z przygotowanym sosem. Dekorujemy listkami świeżej bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz