sobota, 5 stycznia 2013

Pieczone podudzie z kurczaka i sałata z sosem winegret

Pieczone podudzie z kurczaka i sałata z sosem winegret 300 kcal
  • podudzie z kurczaka (pałki) 200g 2 małe sztuki - waga części jadalnych bez kości
  • mieszanka sałat lub sałata lodowa 50g 1/3 opakowania lub do woli
  • pomidorki koktajlowe 100g 5 sztuk
  • oliwa z oliwek 15ml łyżka
  • sok z cytryny 5ml łyżeczka
  • sól, pieprz, papryka czerwona w proszku
  • ząbek czosnku - opcjonalnie
Podudzia z kurczaka (razem ze skórą) doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i dowolną mieszanką ziół. Zamiast soli można użyć sosu sojowego, który sam w sobie jest słony a dodatkowo nada mięsu ciekawszego smaku. Pałki zawijamy w folię aluminiową, pergamin lub specjalną folię do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na około 50 minut w zależności od rodzaju piekarnika.

Upieczone udka rozwijamy ostrożnie z folii. Skórę i wytopiony tłuszcz wyrzucamy !!! Mięso podajemy z sałatą (lub mieszankami wielu odmian sałat) z pomidorkami koktajlowymi i sosem winegret.
Sos winegret:
  • łyżka oliwy z oliwek 15 ml
  • łyżeczka soku z cytryny 5 ml
  • sól, pieprz
Składniki sosu dokładnie wymieszać (najlepiej w małym zakręconym słoiczku) i doprawić solą i pieprzem. Do sosu można dodać łyżeczkę płynnego miodu lub łyżeczkę musztardy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz